arquitectura, disseny, i més
menu

Ahir vaig poder visitar, finalment, l’exposició del projectes presentats a concurs per a l’Habilitació Parcial de la seu del CTAV, qu es pot veure a la mateixa seu.

I des d’ací m’agradaria felicitar públicament Amelia Perea, Álex Etxeberria i Eduardo Landia per guanyar el concurs i per la qualitat del seu projecte “En el patio del Colegio”. Felicitem-nos també tots els col·legiats per la tria que hem fet.

Crec, sincerament, que hem escollit el millor projecte presentat al concurs. I ho crec perquè és un projecte resolt amb senzillesa (que no simplicitat) i que obri el col·legi al public general convidant-lo a entrar i gaudir de l’espai exterior del pati.

L’organització del concurs, però, no ha estat tan ideal.

En primer lloc, com a col·legiat del propi CTAV, crec que és insultant fer-nos pagar una taxa d’inscripció, independentment de la quantitat de la taxa o les contraprestacions que ens oferiren. Si nosaltres mateixos ens obliguem a pagar per a treballar, quin exemple estem donant? Amb quina legitimitat podem demanar després una compensació econòmica justa per la nostra feina si el nostre col·legi no ho fa?

Per altra banda, tant el CTAV com el COACV i satèl·lits (hna, arquia, etc…) semblen estar patint un procés de relocalització que el concurs no ha tingut en compte. Haguera sigut molt més interessant proposar un concurs que al menys poguera preveure l’ús de l’edifici annexe a la seu (que és del col·legi) conjuntament amb el ja en ús i tractar-ho tot de manera integral encara que ara s’executara sols l’accés i el pati.

Aquest mateix edifici del col·legi està en un estat de conservació dubtós, i deuria ser deure del col·legi actuar amb exemplaritat amb ell. No podem anar pregonant que hi ha que mantindre els edificis, i que la rehabilitació és el futur i no fer res d’açò a casa nostra.

Sí, ja sé que els recursos de que disposem son escassos, però afegir una visió global del conjunt al concurs demostraria al menys una predisposició, i no aniríem fent xicotetes reformes sense un objectiu més ampli i clar.

imatge propietat de “CTAV

Aquesta és l’última (de moment) col·laboració que hem tingut el gust de desenvolupar sota la direcció del “Mestre valencià d’arquitectura” Antonio Escario. Es tracta del projecte per a un nou edifici departamental al campus d’Elx presentat a concurs.

Partint de plantejaments racionalistes, es proposa un projecte funcional i flexible que s’adaptarà als diferents usos (i segurs canvis d’us posteriors) i que ofereix un potent i agradable pati central que reforça el concepte universitari d’encontre i espai de diàleg i reunió.

Del mestre (propi i ja universal) Antonio Escario cal dir ben poc, un breu recorregut visual per la seua obra (Torre Ripalda (o La Pagoda), Hotel Bali, La Nau, Tresoreries Seg. Social De València i Sevilla, Parc Científic U.V. i un llarg etcètera) és suficient. Tan sols puc agrair-li la possibilitat d’haver treballat i aprés amb ell durant aquests darrers anys i els que vindran.

La propietat intel·lectual de les imatges correspon a Escario Arquitectos S.A.P.